...... ok, x€(−1,5)
teraz przekształcamy równanie trygonometryczne:
cos2x = 1 −2sin2x
więc: 4sin3x +2 = 1 − 2sin2x −2sinx
to: 4sin3x +2sin2x +2sinx +1=0
podstawiamy sinx = t
4t3 +2t2 +2t +1=0
2t2( 2t+1) +( 2t+1)=0
(2t+1)(2t2 +1)=0
t= −12 bo drugi czynnik nie ma miejsc zerowych
zatem: sinx = −12
to x = −π6 +2kπ v x = π −(−π6) +2kπ , k€C
to : x = −π6 +2kπ v x = 7π6 +2kπ
potrafisz już teraz wybrać te x€(−1,5)
π≈3,14 ....... policz i wybierz te x
teraz się trochę rozjaśniło
teraz się trochę rozjaśniło
Jak tam "lanie wody"
..... poszło gładko
?