Proszę o pomoc w obliczeniu Objętości i Pola całkowitego.
Kosa: Oblicz Objętość i Pole Całkowite Graniastosłupa.Prawidłowego. Czworokatnego. którego PP =
81cm2 a kat miedzy przekątna ściany bocznej i krawędzią podstawy ma miarę 60stopni.
6 maj 16:57
Karolina: już obliczyłam i dałam już odpowiedź
6 maj 17:10
G6: Pp = 81, więc krawędź podstawy (kwadratu) jest równa 9,
| | h | |
brakuje jeszcze wysokości, masz podany kąt więc można policzyć z tg(60)= |
| , |
| | a | |
obliczasz wysokość i masz już wszystkie potrzebne wymiary, dalej to już tylko wystarczy pod
wzory podstawić
6 maj 17:12