pytanie
tn: Witam,
mamy trójkąt rozpięty na wektorach u=[3;−2], v=[1;10]
Jak się do tego zabrać?
19 wrz 19:49
Vizer: I co z tym trójkątem dalej?
19 wrz 19:53
tn: kąty znaleźć wszystkie
19 wrz 19:55
Mila:

u=[3;−2], v=[1;10]
|v|=
√12+102=
√101
|u|=
√32+22=
√13
u o v=|u|*|v|cosα iloczyn skalarny
Dokończysz?
19 wrz 20:20
tn: no właśnie nie do końca łapię ten iloczyn skalarny.
19 wrz 20:22
Vizer: No to:
a o b = [x1,y1] o [x2,y2] = x1 * x2 + y1 * y2
19 wrz 20:26
tn: i to potem przyrównać?
okaże się że wyjdzie taki brzydki cosinus
I co wtedy dalej?
19 wrz 20:42
Mila: Nie szkodzi.
Oblicz trzeci bok i pozostałe kąty.
19 wrz 20:44
tn: ok, ale skąd wezmę kąt?
z Tablic?
19 wrz 20:45
Trivial: Możesz albo z tablic, albo kalkulatorem.
19 wrz 20:53