balagam o to zadanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pomocy!!: suma trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 26 Jeśli do tych liczb dodamy
odpowiednio 1, 6, 3 to otrzymane sumy utworza cag arytmetyczny.wyzanacz te liczby
6 maj 16:52
pomocy!!: mam rownanie b2=a*c
a+c=2b+8
a+b+c=26
6 maj 16:53
pomocy!!: blagam
6 maj 16:54
pomocy!!: 

!
6 maj 16:56
6 maj 16:56
pomocy!!: wychodzi mi b2=a*c
a+c=2b+8
2b+b+8=26
B2=a*c
a+c=2b+8
b=6
36=a*c
a+c=20⇒a=20−c
b=6
6 maj 16:58
pomocy!!: potem mam (20−c)c=36⇒C2−20c+36=0
pierwiastek z Δ=12
c1=4
c2=16
a1=16 lub a2=4
6 maj 16:59
pomocy!!: i to jest zle bo ma wyjsc 18 .6.2 albo 2.6.18
6 maj 16:59
pomocy!!: @basiu prosze Cie spr mi
6 maj 17:03
pomocy!!: tim moze Ty?
6 maj 17:03
tim: Nie pasuje mi twój układ równań.
a + b + c = 26
(b+6)
2 = (a+1)(c+3) <−ciąg geo.
Spróbuj teraz.
6 maj 17:05
tim: Poczekaj, sam źle zapisałem.
6 maj 17:07
tim: a + b + c = 26
b
2 = ac <−− ciąg geom.
| | a + 1 + c + 3 | |
(b+6) = |
| <−−− ciąg arytme. |
| | 2 | |
Dalej dobrze rozwiązałeś, ale.
a + c + b = 26
b
2 = ac
2b + 8 = a + c
b = 6
a + c = 20 → a = 20 − c
36 = ac → 36 = 20c − c
2
√Δ = 16
6 maj 17:11
pomocy!!: jak to c2−20c+36=0
to $*36=144
6 maj 17:12
pomocy!!: 4*36=144
6 maj 17:13
tim: A jaki liczymy Δ?
6 maj 17:13
pomocy!!: 4ac
6 maj 17:14
pomocy!!: czyli 4 razy 1 razy 36
6 maj 17:14
pomocy!!: tak?
6 maj 17:14
tim: Nie

Sprawdź.
6 maj 17:15
pomocy!!: a jak!

?
6 maj 17:16
pomocy!!: no z −
6 maj 17:17
6 maj 17:17
pomocy!!: jezu boze jaka gafa jezu
6 maj 17:17
pomocy!!: boze nawet mi nie mowcie nie mysle normalnie jezu nei wierze;−/
6 maj 17:18
pomocy!!: ale dalej nie umiem heheh
6 maj 17:21
pomocy!!: cos nie tak caly czas wychodzi terac c1=2 c2=8 a1=18 a2=12 i to jest zle!
6 maj 17:21
pomocy!!: tim pomoz
6 maj 17:22
pomocy!!: rozwiazesz do konca blagam
6 maj 17:22
tim: Dobrze już.
6 maj 17:23
pomocy!!: dzieki

ma wyjsc 2.6.18 lub 18.6.2;−|
6 maj 17:24
tim: 36 = 20c − c
2
−c
2 + 20c − 36 = 0
Δ = 20
2 − 4 * −36 * −1
Δ = 256
√Δ = 16
6 maj 17:24
pomocy!!: no spoko mi tez tak wychodzi a dalej?
6 maj 17:26
pomocy!!: jak a obliczyc teraz
6 maj 17:26
pomocy!!: a mi wychodzi 18 lub 12 a ma wyjsc 2;−/
6 maj 17:27
tim: 36 = ac
Skoro c1 = 18, a1 = 2
Skoro c2 = 2, a1 = 18
6 maj 17:28
pomocy!!: juz widze blad sory
6 maj 17:29
pomocy!!: jestem niezastapiony
6 maj 17:30
pomocy!!: moge miec jeszcze jedno pytanie?
6 maj 17:35
tim: No
6 maj 17:36
pomocy!!: oblicz wyraz pierwszy a1 oraz iloraz jezleli a1+a3=25
a2+a4=30
6 maj 17:37
pomocy!!: to jest w klamerce wiesz...
6 maj 17:37
tim: ciąg jaki?
6 maj 17:38
pomocy!!: geo
6 maj 17:38
pomocy!!: i mam a1+a1q2=25
a1q+a1q3=30
6 maj 17:39
tim: Podpowiem.
Po I. Pogrupuj wyrazy (w pierwszym a1 przed nawias, w drugim a1q)
6 maj 17:43
pomocy!!: ok mam
a1(1+q2)=25
a1g(1+g2)=30
6 maj 17:44
pomocy!!: sory nie g tylko q heh
6 maj 17:44
tim: Bez różnicy. Ok.
II. Wyznacz z pierwszego SAMO a1.
6 maj 17:45
pomocy!!: jak a1=25?
6 maj 17:46
pomocy!!: mam podzielic obie przez nawias teraz moze?
6 maj 17:46
tim: Wystarczy jedno.
Teraz podstaw to do drugiego.
6 maj 17:47
pomocy!!: i w tym drugim bedzie 25q tak w liczniku?
6 maj 17:48
pomocy!!: 25q/1+q2(1+q2)=30?
6 maj 17:49
6 maj 17:50
pomocy!!: oks
6 maj 17:50
pomocy!!: i co dalej? z tym
6 maj 17:50
tim: No czekam na jakiś pomyłs od ciebie. Przyjrzyj się ułamkowi.
6 maj 17:51
pomocy!!: bym pomnozyla przez (1+q2)
6 maj 17:52
tim: Ok, ale dużo roboty. Łatwiejszy sposób. No podane na tacy jest
6 maj 17:52
pomocy!!: skrocic
6 maj 17:53
pomocy!!: Xd
6 maj 17:53
Krzysiek:
6 maj 17:54
pomocy!!: mianownik z nawiasek?
6 maj 17:54
pomocy!!: tak?
6 maj 17:54
tim: Skrócić

Yeah. Skracaj i oblicz q.
6 maj 17:54
pomocy!!: 25q=30
6 maj 17:54
pomocy!!: g=1.2?
6 maj 17:54
tim: TAK. Teraz oblicz a
1
6 maj 17:54
pomocy!!: jak
6 maj 17:55
pomocy!!: wychodzi mi 10.245......
6 maj 17:55
tim: Tak, ale nie pisz tak, tylko zapisz w ułamku.
6 maj 17:56
pomocy!!: 25/2.44

?
6 maj 17:56
tim: Ale nie niewłaściwy..
6 maj 17:57
pomocy!!: przesunac przecinek z mianownika nei

6 maj 17:57
pomocy!!: 2500/244
6 maj 17:57
pomocy!!: moe bycZ
6 maj 17:58
pomocy!!: giteS
6 maj 17:58
tim: To dalej niewłaściwy.
Właściwy to np. 2 i 3/4
6 maj 17:58
pomocy!!: 10 60/244
6 maj 18:01
tim: 10 i 15/61
6 maj 18:01
pomocy!!: 10 i15/61

6 maj 18:02
pomocy!!: o wlasnie
6 maj 18:02