Help!
POMOCY!!: wykaz , ze jezeli katy wewnetrzne trojkata spelniaja warunek sinα = 2cosδsinβ to ten trojkat
jest rownoramienny
6 maj 16:35
imię lub nick: jak to udowodnić? ? ?
6 maj 16:53
@Basia: Pomagam.
6 maj 17:13
@Basia:

Napisałam γ zamiast δ. To niczego nie zmienia.
sinα=2cosγsinβ
α+β+γ=180
α=180−(β+γ)
sinα=sin[180−(β+γ)] = sin(β+γ) = sinβcosγ+sinγcosβ
sinβcosγ+sinγcosβ = 2sinβcosγ
sinγcosβ = sinβcosγ
sinβcosγ − sinγcosβ=0
sinβcosγ − sinγcosβ = sin(β−γ)
stąd:
sin(β−γ)=0 ⇒ β−γ=0 ⇒ β=γ ⇒ trójkąt jest równoramienny
Przepraszam, że tak długo to trwało, ale musiałam coś zrobić w domu.
6 maj 18:52
POMOCY!!: dzieki wielkie
6 maj 19:30
POMOCY!!: sinβcosγ+sinγcosβ << mam tylko pytanie skad sie to wzielo ?
6 maj 19:42
Eta: Podam też inny sposób:
ze wzoru sinusów mamy:
| a | | a | |
| = 2R to sinα= |
|
|
| sinα | | 2R | |
ze wzoru kosinusów wyliczamy cosγ
teraz podstawiając do danej równości:
sinα= 2*cosγ*sinβ otrzymamy:
| a | | a2 +b2 − c2 | | b | |
| = 2* |
| * |
| ( skracamy 2 i b)
|
| 2R | | 2ab | | 2R | |
po przekształceniu
2Ra
2 = 2R(a
2 +b
2 −c
2)
i skróceniu przez 2R otrzymamy:
a
2 = a
2 +b
2 − c
2 => b
2 = c
2 => b= c
więc trójkąt jest równoramienny
o ramionach b= c
6 maj 19:50