oblicz promień i obwód koła
BlackGirl: Mam takie zadanie i liczę na waszą pomoc

1.Oblicz promień i obwód koła, którego pole jest równe 1,69 π cm kwadratowych ....
Nie wiem jak to obliczyć , z góry dziękuje za pomoc
6 maj 16:34
Krzysiek: Pk=pole kola= πR
2
masz podane pole kola, podstaw do wzoru powyzej, i wylicz promien promien

Z kolei wzor na obwod kola to 2πR. policz

to proste
6 maj 16:36
BlackGirl: ale jak obliczyc promień koła z tego pola żeby mieć do wzoru ? nie umie

jak wyliczyc ze
wzoru
Pk=pole kola= πR2 ? pomoz chociaz obliczyc ten promien, obwod juz wiem jak
6 maj 16:43
Krzysiek: okej ale to nie jest nic trudnego, przeksztalcasz wzor Pk=πR
2
6 maj 16:46
Krzysiek: Pk dzielone przez pi jest cale pod pierwiastkiem
6 maj 16:46
G6: podstawiasz:
πR2 = 1,69π / :π
R2 = 1,69
R = √1,69
R=1,3
6 maj 16:48
BlackGirl: aha ok to R = pierwiastek 1,69 przez π... tylko dalej nic mi to nie mowi, bo nie umie tego
obliczyc
6 maj 16:54
BlackGirl: ok dziekuje

obwod juz oblicze
6 maj 16:55
Krzysiek: R = pierwiastek ze 1,69π przez π..
6 maj 17:08