.
DSGN.: dane sa wektory u= [−2,5,−3] i v=[−2,1,3]
oblicz iloczyn wektorowy w=u x v
wyznacz kat miedzy wektorami u i v oraz u i w
19 wrz 10:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
iloczyn wektorowy −−− masz wzór ... zastosuj to ... co za problem

kąt także masz 'ze wzoru' ... w czym problem
19 wrz 10:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
od razu powiem ... kąt pomiędzy u i w wynosi 90
o .... dlaczego

a czymże jest iloczyn
wektorowy dwóch wektorów
19 wrz 10:23
DSGN.: nie wiem dlaczego możesz mi napisać ja dopiero skończyłem LO
19 wrz 10:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro dopiero skończyłeś LO to zostaw materiał ze studiów i ciesz się końcówką wakacji.
Pamiętaj − nadgorliwość gorsza od faszyzmu
19 wrz 10:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyznacznik macierzy potrafisz wyliczyć ? jeżeli nie to zostaw to zadanie
19 wrz 10:28
DSGN.: teraz nie rusze sie z miejsca jak tego nie zrobie

wiec licze na pomoc

i tak mnie takie zadania czekaja
19 wrz 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to za zadanie jest w takim razie

iloczyn wektorowy jest to wektor PROSTOPADŁY do obu tychże wektorów
dlatego też kąt pomiędzy u i w wynosi 90
o
co do kąta pomiędzy u i v −−−− iloczyn skalarny się kłania.
19 wrz 10:42
Miraclepl: 1) Iloczyn wektorowy to inaczej wyznacznik macierzy "zbudowanej" z (w tym wypadku) wersorów i
współrzędnych dwóch wektorów czyli wyznacznik z macierzy:
|i j k |
|x
u y
u z
u| → otrzymasz wektor
|x
v y
v z
v |
Musisz poczytać jak to wyliczyć, w necie jest tego dużo.
| | u*v | |
2) cosα= |
| gdzie: mianownik to iloczyn skalarny czyli |
| | |u|*|v| | |
u*v=x
u*x
v+y
u*y
v+z
u*z
v∊R a licznik to zwykły iloczyn długości wektorów.
Jak już otrzymasz na końcu wynik (liczba) to zrób arccos(tej liczby) i ci wyjdzie kąt bo cosα=x
⇔ arccosx=α
19 wrz 14:30