matematykaszkolna.pl
. DSGN.: dane sa wektory u= [−2,5,−3] i v=[−2,1,3] oblicz iloczyn wektorowy w=u x v wyznacz kat miedzy wektorami u i v oraz u i w
19 wrz 10:13
Artur_z_miasta_Neptuna: iloczyn wektorowy −−− masz wzór ... zastosuj to ... co za problem kąt także masz 'ze wzoru' ... w czym problem
19 wrz 10:22
Artur_z_miasta_Neptuna: od razu powiem ... kąt pomiędzy u i w wynosi 90o .... dlaczego a czymże jest iloczyn wektorowy dwóch wektorów
19 wrz 10:23
DSGN.: nie wiem dlaczego możesz mi napisać ja dopiero skończyłem LO emotka
19 wrz 10:26
Artur_z_miasta_Neptuna: skoro dopiero skończyłeś LO to zostaw materiał ze studiów i ciesz się końcówką wakacji. Pamiętaj − nadgorliwość gorsza od faszyzmu
19 wrz 10:27
Artur_z_miasta_Neptuna: wyznacznik macierzy potrafisz wyliczyć ? jeżeli nie to zostaw to zadanie
19 wrz 10:28
DSGN.: teraz nie rusze sie z miejsca jak tego nie zrobie wiec licze na pomoc i tak mnie takie zadania czekaja emotka
19 wrz 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna: a co to za zadanie jest w takim razie iloczyn wektorowy jest to wektor PROSTOPADŁY do obu tychże wektorów dlatego też kąt pomiędzy u i w wynosi 90o co do kąta pomiędzy u i v −−−− iloczyn skalarny się kłania.
19 wrz 10:42
Miraclepl: 1) Iloczyn wektorowy to inaczej wyznacznik macierzy "zbudowanej" z (w tym wypadku) wersorów i współrzędnych dwóch wektorów czyli wyznacznik z macierzy: |i j k | |xu yu zu| → otrzymasz wektor |xv yv zv | Musisz poczytać jak to wyliczyć, w necie jest tego dużo.
 u*v 
2) cosα=

gdzie: mianownik to iloczyn skalarny czyli
 |u|*|v| 
u*v=xu*xv+yu*yv+zu*zv∊R a licznik to zwykły iloczyn długości wektorów. Jak już otrzymasz na końcu wynik (liczba) to zrób arccos(tej liczby) i ci wyjdzie kąt bo cosα=x ⇔ arccosx=α
19 wrz 14:30