Bryły.
Lidek: Cześć.
Dostałem dosyć skomplikowane dla mnie zadanie. Pomógłby mi ktoś ?
Oto ono:
Bryły platońskie .
By zapoznać i zaciekawić koleżanki i kolegów tym zagadnieniem, napisz w jaki sposób
przeprowadził byś takie zajęcia na kółku matematycznym?
6 maj 16:31
Lidek:
Prosze pomóżcie mi.
Zostały mi jeszcze tylko te dwa zadania.
2. Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
3 m + 1
10 maj 22:07
@Basia: Chyba czegoś nie dopisałeś ?
Co można zrobić z wyrażeniem 3m+1 ?
Chyba już nic.
10 maj 22:14
Lidek: no też mi sie tak wydaje.
wolałem się upewnić.
Musze porozmawiać z nauczycielka.
10 maj 22:27
Bogdan:
Ad. brył platońskich.
Warto przytoczyć dwie zależności dotyczące brył platońskich.
Oznaczenia:
w − liczba wierzchołków bryły,
b − liczba wierzchołków lub krawędzi jednej ściany,
s − liczba ścian,
k − liczba krawędzi,
n − liczba krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka.
1. w − k + s = 2 to znane twierdzenie Eulera.
2. n * w = b * s
Proponuję skorzystać do prezentacji brył, nie tylko platońskich, z programu Poly Pro, który
można ściągnąć ze strony: www.peda.com
10 maj 22:51
Lidek: Co do zadania 2 to zdecydowanie złe wyrażenie.
To z powodu niejasności na stronie.
A więc. . .
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
(1 − sin2 'alfa' − ctg2 'alfa' * sin2 'alfa') =
11 maj 17:54
Lidek: Pomoże mi ktoś ?
To moje ostatnie zadania.
Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam, Lidek.
13 maj 22:16
Eta:
Zad2/ Co tu jest takie trudne?
1− sin
α= cos
2α −−−− to z jedynki tryg.
więc
| | cos2α | |
cos2α − |
| *sin2α
|
| | sin2α | |
skracasz sin
2α przy założeniu ,że
sinα≠0
to:
cos
2α− cos
2α= 0
to wszystko
14 maj 01:07
Lidek: nie rozumiem.
Jedyne co miałem z funkcji trygonometrycznych to:
sin30o = 1/2
sin45o = √2/2
sin60o = √3/2
cos30o = √3/2
cos45o = √2/2
cos60o = 1/2
tg30o = √3/3
tg45o = 1
tg60o = √3
ctg30o = √3
ctg45o = 1
ctg60o = √3/3
14 maj 23:08
Lidek: Wytłumaczyłby mi to ktoś ?
Z góry wielkie dzięki.
18 maj 18:47