jak obliczyc % zebranych w wyborach głosów
handzia: W wyborach prezydenckich startuje 3 kandydatów: K1, K2 oraz K3.Wiadomo, że wyborcy dziela się
na dwie grupy: 40%−wą grupę tych, którzy zawsze głosowali i 60%−wa grupę tych, którzy dotąd
się na wybory nie wybrali. W I grupie rozkład głosów na kolejnych kandydatów przedstawia się
następująco: 2:3:5, a w grupie II (niezaleznie od prawdopodobieństwa wzięcia udziału w
wyborach) 6:3:1. Który kandydat zostanie prezydentem tego kraju, jeżeli frekwencja w wyborach
wyniesie: a) 50%; b) 70%; c) 90%?
18 wrz 22:30
Buuu:
Ad A)
K1: 0,4*0,2 + 0,1*0,6 = 0,08 + 0,06 = 0,14
K2: 0,4*0,3 + 0,1*0,3 = 0,12 + 0,03 = 0,15
K3: 0,4*0,5 + 0,1*0,1 = 0,20 + 0,01 = 0,21 Win!
Ad B)
K1: 0,4*0,2 + 0,3*0,6 = 0,08 + 0,18 = 0,26 Win!
K2: 0,4*0,3 + 0,3*0,3 = 0,12 + 0,09 = 0,21
K3: 0,4*0,5 + 0,3*0,1 = 0,20 + 0,03 = 0,23
Ad C)
K1: 0,4*0,2 + 0,5*0,6 = 0,08 + 0,30 = 0,38 Win!
K2: 0,4*0,3 + 0,5*0,3 = 0,12 + 0,15 = 0,27
K3: 0,4*0,5 + 0,5*0,1 = 0,20 + 0,05 = 0,25
19 wrz 02:18
handzia: dzięki, pierwszy przypadek wyszedł mi dobrze, potem coś poplątałam
28 wrz 21:21