kto wytłumaczy?
Midgard: Ile wynosi wartość wyrażenia a2−b dla
a=sinα + cosα
b=2sinα * cosα
Proszę o wytłumaczenie
18 wrz 22:23
Eta:
(sina+cosa)2= sin2a+2sina*cosa+cos2a= 1+2sina*cosa
a2−b= ......... = 1
18 wrz 22:25
krystek: Podstaw i licz ( wzór skróconego mnożenia i jedynkę trygonometryczna zastosuj.)
Wartość =1
18 wrz 22:25
Midgard: z jakiej paki wzór skróconego mnożenia?
18 wrz 22:27
krystek: a z tej ,że masz a2 . Popatrz na liczenie ETY
18 wrz 22:28
Midgard: aaaaa juz kapuję! Dzięki,
18 wrz 22:29
Eta:
18 wrz 22:30