nierówności
mala2: | | 5 | |
Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego = − 1/2 , suma S=− |
| |
| | 11 | |
|q| < 1
q≠ 1
10q
2−9q−1≥0
wyliczyłam miejsca zerowe
x
2=1 odrzucam
Muszę nauczyć się tych nierówności.
Dlaczego w odpowiedzi jest, że q∊ (−1; −1/10>

skąd −1
Proszę o pomoc.
18 wrz 22:21
sushi_gg6397228:
masz dwa miejsca zerowe−−> narysuj parabole zaznacz obszar i potem dopiero weź pod uwagę
dziedzine
<−1,1> dla "q"
18 wrz 22:28
mala2:
Dziękuję.
Męczę się z tymi nierównościami.
Dlaczego nie jest
| | 1 | |
q ∊ < − |
| ; 1)  |
| | 10 | |
Pewnie jestem żałosna
18 wrz 22:38
sushi_gg6397228:
masz parabole usmiechnieta i obszar na zewnatrz jako rozwiazanie
18 wrz 22:42
mala2:
Bardzo, bardzo dziękuję.
Dzisiaj padam ale jutro do nich wracam.
Dobrej nocy.
18 wrz 22:47
sushi_gg6397228:
na zdrowie
18 wrz 22:47