jedynka tryg.
Midgard: sina−sin*cos2a=sina(1−cos2a)=sina*sin2a=sin3a kto mi wytłumaczy jak tutaj ktoś zastosował
jedynkę trygonometryczną? bo nie ogarniam na maksa...
18 wrz 21:44
Eta:
To jakieś bzdury

sina −sina*cos2a= sina(1−cos2a)
cos2a= cos
2a−sin
2a= 1−sin
2a−sin
2a= 1−2sin
2a
teraz sina(1−(1−2sin
2a))= sina*2sin
2a= 2sin
3a
18 wrz 21:52
Eta:
Czy teraz jasne?
18 wrz 22:11
Midgard: moze jestem głupi, ale nie bardzo...
w zadaniu chodziło o uproszczenie:
sina −sina*cos2a=
jak możesz to tak wytłumacz łopatologicznie.
18 wrz 22:13
Eta:
Przecież Ci napisałam ; = 2sin3a
18 wrz 22:15
Midgard: wynik znałem już wcześnie, pytanie jak do tego dojść?
18 wrz 22:22
Eta:
Przeczytaj moje dokładne objaśnienie z 21:52
I co tu jeszcze wyjaśniać?
18 wrz 22:28