Proszę rozwiązać zadanie programowania nieliniowego:
kolo: min f(x1,X2)= (x1−4)2 + (X2−2)2
przy warunkach ograniczających:
x1 + X2 = 4
i
x1,X2 ≥0
18 wrz 21:38
kolo: x1=2 i x2= 2 ?
18 wrz 21:46
kolo: mógłby mi to ktoś sprawdzić, czy dobrze obliczyłem?
18 wrz 21:47
Krzysiek: f(3,1)=2
f(2,2)=4
18 wrz 22:17
kolo: nie rozumiem
18 wrz 22:27
Krzysiek: dla x1 =2, x2 =2
f(x1, x2)=4
a dla f(3,1)=2
więc na pewno dla x1 =2, x2 =2 to nie jest minimum f(x1 ,x2 )
18 wrz 22:33
kolo: to jak powinno wyglądać to zadanie w programowaniu nieliniowym ?
19 wrz 12:00
Basia:
f(x1,x2) = x12 − 8x1 + 16 + x22 − 4x2 + 4 =
(x12+x22) − 4x1 − 4x1 − 4x2 + 20 =
(x1+x2)2 − 2x1*x2 − 4x1 − 4(x1+x2) + 20 =
42 − 2x1(4−x1) − 4x1 − 4*4 + 20 =
16 − 8x1 + 2x12 − 4x1 − 16 + 20 =
2x12 − 12x1 + 20 =
2(x12 − 6x1 + 20)
dalej już chyba oczywiste
19 wrz 12:14