matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tresc podana ;d
dida:
x
2
− 3x + 2
Jezeli x∊R\{0,2}, to wyrazenie
mozna zapisac w postaci :
x
2
−2x
1
A.
2
B. U{ x−1 } { x − 2 }
x−1
C.
x
x−3
D.
x−2
Wiem , ze powinno wyjsc C , ale jak to obliczyc ? :x
18 wrz 21:38
Mila:
x
2
− 3x + 2 i x
2
−2x rozkladamy na czynniki Δ=9−8=1
3−1
3+1
x
1
=
=1 lub x
2
=
=2
2
2
x
2
− 3x + 2 =(x−1)*(x−2) x
2
−2x=x*(x−2}
(x−1)(x−2)
x−1
=
przy podanych założeniach, czyli dla x∊R\{0,2}
x*(x−2)
x
18 wrz 22:08