zadanie do sprawdzenia
tomek : Witam
pisałem już tutaj wczoraj z prośbą o sprawdzenie mi kilku zadań, udało mi sie bo sprawdziliście
mi je za co jestem bardzo wdzięczny, jednak mam dzisiaj kolejne zadanie do sprawdzenia.
Oblicz ∫∫(2y+x)dxdy gdzie D jest trójkątem o wierzchołkach A(−1,−1) B(1,−1) C(0,1)
wię come obszary wynoszą
1) −1≤x≤0 −1≤y≤2x+1
2) 0≤x≤1 −1≤y≤−2x+1
z moich wyliczen wychodzi że:
1) = −4
czy to jest dobrze


bardzo prosze o sprawdzenie przez Was
18 wrz 21:35
Mila: Granice dobrze, całki inaczej.
−1
−1/3
Licz jeszcze raz, ja też policzę ponownie.
18 wrz 21:56
Vizer: Lepiej zmienić kolejność całkowania, będziemy mieć tylko jedną całkę do policzenia:
∫1−1dy∫y2−12−y2+12(2y + x)dx
18 wrz 22:05
tomek : sprawdzałem czy dobrze policzyłe i teraz wyszło mo
1) = 2
2) = 1
23
może ja źle całekpoliczyłem, ale
(2y+x) dy = [y
2+xy] czy żle mam
18 wrz 22:16
Mila: [y2+xy]−1−2x+1=(−2x+1)2+x(−2x+1)−((−1)2−x)=
=4x2−4x+1−2x2+x−(1−x)=4x2−4x+1−2x2+x−1+x=2x2−2x
tak masz dotąd?
18 wrz 22:43
tomek : teraz tak
18 wrz 22:52
Mila: No to dalej:
| | 2 | | 2 | |
0∫1(2x2−2x) dx=[ |
| x3−x2]01= |
| −1 |
| | 3 | | 3 | |
18 wrz 22:58
18 wrz 23:01
Mila: O ile, będę pamiętać, to pomogę.
18 wrz 23:06