matematykaszkolna.pl
funkcja malejąca adaś: rysunek Co to oznacza że funkcja jest malejąca w przedziałach (−;0), (0;) a nie jest malejąca w zbiorze R\{0} emotka Mam nawet taki zapis Funkcja nie jest malejąca w zbiorze (−;0), (0;) dlatego że jak weźniemy argumenty −1 i 1 to f(−1)<f(1) nie rozumiem co oni tu piszą , mógłby ktoś mi wytłumaczyć ?emotka
18 wrz 21:21
Nienor: Może chodzi o to że monotoniczności nie zapisuje się z sumą. Sam piszesz (−;0), (0;), a nie (−;0)(0;). Nie ma sumy nie możemy sobie stworzyć zbioru R.
18 wrz 21:30
konrad: w tym przypadku jest akurat rosnąca gdyby była rosnąca w R\{0} to f(−1) musiałoby być mniejsze f(1), a tutaj nie jest
18 wrz 21:31
adaś: no właśnie o co chodzi "gdyby była rosnąca w R\{0} to f(−1) musiałoby być mniejsze f(1)" bardzo chciałbym wiedzieć możecie mi jakoś bardziej to wytłuamczyć , Konrad możesz jakoś rysunkiem?emotka
18 wrz 21:36
Aga1.: adaś, znasz definicję funkcji rosnącej i ją rozumiesz?
18 wrz 21:47
konrad: żeby funkcja była rosnąca na danym przedziale, to dla każdego kolejnego argumentu jest wartość musi się zwiększać w przypadku tej funkcji dla R\{0} to nie jest spełnione gdyż f(−1)>f(1)
18 wrz 21:59
konrad: pozwolę sobie na mały offtop, o co chodzi z kolorowymi nickami? dawno mnie nie było z powodu braku neta i się nie orientuję
18 wrz 22:00
Piotr: mozna zarezerwowac nick. pod 'kliknij po wiecej przykladow'
18 wrz 22:07
konrad: aha, dzięki
18 wrz 22:08
Eta: Szklanka.. adasia?
19 wrz 00:15
Vizer: Tak, szklanka = adaś emotka
19 wrz 00:17
Piotr: = miłosz człowiek o wielu twarzach
19 wrz 00:53
Vizer: A to musiała być faza przedszklankowa chyba, której nie znam już, bo nie wchodziłem w ten czas na forum, ah te wakacje i tyle człowieka rzeczy omija emotka
19 wrz 00:59
Piotr: zgadza sie, przed szklanka byl milosz emotka tak zmienia by nie zrazić chyba
19 wrz 01:09