wielomiany
Bezem: Rozłóż wielomiany na czynniki i wyznacz ich miejsca zerowe:
a) x4 − 16 = 0
Proszę o naprowadzenie jak zrobić. Użyłem wzoru skróconego mnożenia, ale nie wiem jak podziałać
dalej.
18 wrz 21:12
,: (x−2)(x+2)(x2+4)=0 wyszło
miejsca zerowe to 2 i −2, trzeci nawias jest zawsze dodatni
18 wrz 21:14
Bezem: Czyli dobrze zrobiłem. Dziękuję za pomoc
18 wrz 21:14
K.: (x2−4)(x2+4) = 0
następnie
(x−2)(x+2)(x2+4) = 0
Czyli x=2 lub x=−2,
x2+4 − brak rozwiązań w zbiorze rzeczywistym.
18 wrz 21:14
Bezem: a mając:
x6 − x2 = 0
wychodzi
x = 0 i x = 1 ?
18 wrz 21:19
K.: I jeszcze x= −1, bo masz parzystą potęge.
18 wrz 21:25