pięciokąt gwiaździsty
Krzychu:

Oblicz miara kąta wewnętrznego wielokąta gwiaździstego, przestawionego na poniższym rysunku.
Na rysunku to jest pięciokąt foremny. (chociaż nie wygląda)
Gdzie w ogóle jest kąt wewnętrzny?
18 wrz 20:52
Skipper:
kąt wewnętrzny pentagramu (pięciokąta foremnego gwaździstego) ma miarę 36o
18 wrz 21:21
Skipper:
180−108=72
180−2*72=36
18 wrz 21:24
Krzychu: który to jest kąt wewnętrzny i skąd te rachunki?
18 wrz 22:31
Eta:
| (n−2)*180o | | 3*180o | |
| dla n=5 |
| = 108o |
| n | | 5 | |
18 wrz 22:48
Krzychu: A skąd wiadomo, że te 3 kąty są takie same? I to są te wewnętrzne?
18 wrz 22:55
Eta:
Zauważ trójkąty równoramienne rozwartokątne (kąt rozwarty 108
o
| | 180o−108o | |
to ostre |
| = 36 o ( włącz myślenie  |
| | 2 | |
18 wrz 23:06
Krzychu: A kąt wewnętrzny to tylko ten zaznoaczony czerwonym tak? bo mam jeszcze 2rodzaje siedmiokątów
gwiaździstych i tam nie wyjdzie raczej tak.
18 wrz 23:14
Krzychu: zresztą nie wiem skad to równanie, ide spać
18 wrz 23:21
18 wrz 23:22
Krzychu: ale wróce jutro, dobranoc
18 wrz 23:23
Eta:

18 wrz 23:23
18 wrz 23:28
Eta:
18 wrz 23:32
Skipper: Eta ... z Twojego sadu (raju) ...

? ... niepryskane

? −
18 wrz 23:42
Eta:
Skąd ta wątpliwość? .... same zdrowiuśkie
18 wrz 23:45
Skipper:
... coby nie te "jabłko" nie byłoby chorób i żylibyśmy w krainie wiecznej szczęśliwości −

(tylko cóż nam po takim życiu ...)
18 wrz 23:51
Krzychu: Witam, powracam do tego zadania. Kąty wewnętrzne, to są te przy czerwonej kropce tak?
19 wrz 17:20
Krzychu: te przy czerwonych kropkach, ale wewnątrz tego pieciokąta ?
19 wrz 17:26
Skipper: tak
19 wrz 17:27
Skipper: czerwone linie i kropka na rys Ety
19 wrz 17:28
Krzychu: | | 180−108 | |
Ok, to, że kąty wielokąta mają 108o to czaje, ale skąd to działanie: |
| =36 ? |
| | 2 | |
19 wrz 17:33
Skipper:
włącz myślenie...
19 wrz 17:36
Krzychu:

no z tamtego równa dostaniemy α?
19 wrz 17:41
Skipper: tak też
19 wrz 17:44
Krzychu: a jak to równanie ma się do znalezienia tego kąta wewnętrznego?
19 wrz 17:45
Skipper: człowieku ....zaćmiło Cię


−
19 wrz 17:47
Krzychu: od 2 tygodni jakoś. Nie wiem o co tu chodzi? Wezmiesz wytlumaczysz czy sie bedziesz drażnił?
19 wrz 17:50
Trip: Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego
x2+3x+5=0
19 wrz 17:50
Skipper: tu naprawdę nie ma nic o tłumaczenia
Eta w poście z 22:48 narysowała i wyjaśniła jak na talerzu ...
19 wrz 17:52
Skipper:

Szukany przez Ciebie kąt to α
Kąt β=180−108=72
W trójkącie ABC β+β+α=180 ... to można jeszcze jaśniej?
19 wrz 18:04
Krzychu: ok dzieki
19 wrz 18:31