Zadania tekstowe, kl. II gim
kakomleoo: Witam mam dwa zadania do rozwiązania.
1. a) Za dwa różne podr. zapłacono 33zł. Ile kosztuje każdy podr. jeśli jeden jest o 20%
droższy od drugiego?
b) Za dwa różne podr. zapłacono 36zł. Ile kosztuje każdy podr. jeśli jeden jest o 20% tańszy od
drugiego.
2. a) Jeden bok trójkąta jest równy 10cm, a drugi 26cm. Ile cm długości może mieć trzeci bok
trójkąta?
b) Jeden bok trójkąta jest równy 8cm, a drugi 18cm. Ile cm długości może mieć trzeci bok
trójkąta?
6 maj 16:27
G6: x− cena jednego podręcznika
x + x + 20%*x = 33
x = 15
drugi o 20% droższy, czyli:
| | 1 | |
x+20%x=15+ |
| *15=15+3=18 |
| | 5 | |
6 maj 16:41
kakomleoo: mógłbyś mi poprawnie rozpisac ten drugi przykład?
6 maj 16:49
G6: analogicznie do pierwszego, tylko że zaczynasz x + x − 20%x = 36
jak wyjdzie pierwszy 20zł a drugi 16 to masz dobrze
6 maj 17:33