logarytmy
Rybak: | | 2√2 | | 3√3 | |
log2/3 |
| − log2/3 |
| =? |
| | 3 | | 2 | |
kochani jak to zrobic?
18 wrz 20:44
Rybak: pomoze mi ktos? bo cos mi nie chce wyjsc,
napisze jak robie:
mnoze pierwszy logarytm przez odwrotnosc drugiego i potem pozbywam sie niewymiernosci i
| | 2√6 | | 1 | |
wychodzi mi log2/3 |
| i nie wiem co dalej a w odpowiedziach jest 2 |
| |
| | 9 | | 2 | |
18 wrz 20:51
Rybak: i jeszcze w jednym mam pytanie:
dzialanie wyglada tak 3log618+log68=? co zrobic z tą 3 przed pierwszym log? gdy przeniose ja
do potegi to strasznie duze liczby mi wychodza, czy jest jakis inny sposob na ten przyklad?
18 wrz 20:56
Rybak: | | 2 | | 2 | |
i nie wiem jeszcze jak zrobic |
| − |
| =? |
| | log2 | | log52 | |
18 wrz 21:09
Eta:
| | 4√2 | |
..... = log2/3 |
| = x |
| | 9√3 | |
x= 2,5
18 wrz 21:14
Eta:
3log618+log68= log6183*23= log6(18*2)3= log6 (363)= log6(66)= 6log66= 6
18 wrz 21:19
Eta:
| | 1 | | log5 | | 1−log5 | | log10−log5 | | log2 | |
..= 2( |
| − |
| )= 2* |
| =2* |
| =2* |
| = 2 |
| | log2 | | log2 | | log2 | | log2 | | log2 | |
18 wrz 21:34
Rybak: dzieki Eta ze zechcialas mi pomoc, nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego
22*21/2 = 22,5 i tak samo z mianownikiem?
18 wrz 21:35
Eta:
| | logcb | |
wyjaśniam: logab= |
| |
| | logca | |
18 wrz 21:37
Eta:
a
n*b
m=a
n+m
| | 1 | |
22*21/2= 22+12 = 22,5 ... tak napisałam, bo wygodniej (2 |
| = 2,5  |
| | 2 | |
18 wrz 21:39
Eta:
I co?
Rybaku pasuje?
18 wrz 21:56