ABCD Czworokąt
Math: Dany jest czworokąt wypukły ABCD niebędący równoległobokiem. Punkty M,N są odpowiednio środkami
boków Ab i CD. Punkty P,Q są odpowiednio środkami przekątnych AC i BD. Uzasadnij, że MQ || PN.
Niby Talesem, ale jak? Pomożecie?
18 wrz 20:35
Math: dlaczego, jak poprowadzi się prostą przechodzącą przez środki dwóch z trzech boków trójkąta, to
odcinek ten jest równoległy do trzeciego boku? Taka jest odp. ktoś byłby miły wyjaśnić?
18 wrz 20:40
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABD i BMQ ⇒ AD II MQ }
} ⇒ MQ II PN
i z podobieństwa trójkątów ACD i CPN ⇒ AD II PN }
18 wrz 20:54
Math: ahaa, ok

już ! Dziękuję Eta

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
18 wrz 21:16