Zadanie
Marek: Napisz równianie symetralnej odcinku AB jeżeli współrzędne
A= (−5,2),
B=(3−1)
Zrób dodatkowo rys. z układem współrzędnym.
Podstawić i obliczyć trzeba. Bardzo bym prosił o pomoc
18 wrz 20:23
Marek: Po części zrobiłem sam, chodź nie jestem pewien wyniku

Podstawianie: * < to oznacza mnożenie
A=(−5,2), B=(3,−1)
y= a x + b
2= a * (−5) +b
−1 = a * 3 +b
2= −5a + b /*(−1)
−1= 3a + b
−2 = 5a −b
−1 = 3a + b
−3 = 8a
8a = −3 /:8
18 wrz 21:07
Mila:

| | −3 | |
AB: y= |
| x+b ( b − nie musimy obliczać) |
| | 8 | |
Środek AB:
| | −5+3 | | 2−1 | | 1 | |
S(xs;ys)=( |
| ; |
| )={−1; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Symetralna :
s⊥AB i S∊s
18 wrz 21:36
Marek: Objaśnisz trochę jak to zrobiłeś ? Przyda mi się
19 wrz 14:11
Marek: "s⊥AB i S∊s"
Co te znaki przedstawiają jeszcze?
19 wrz 14:39
Mila: "s⊥AB −oznacza prosta s jest prostopadła do AB
i S∊s" punkt S należy do prostej s ( prosta s przechodzi przez punkt S)
19 wrz 15:11
Marek: Objaśnij mi obliczenie symetralnej jeszcze i będzie wszystko
19 wrz 16:13
Mila: Symetralna to prosta prostopadła do odcinka i przechodząca przez jego środek.
Proste są prostopadłe, gdy
a
1*a
2=−1
| | −3 | |
a1 = |
| (sam(a) obliczyłeś współczynnik kierunkowy AB) |
| | 8 | |
ta symetralna ma wzór
b wyznaczamy podstawiając współrzędne środka AB.
19 wrz 16:19
Basia:
inny sposób
symetralna odc.AB to zbiór wszystkich punktów P takich, że AP = BP
stąd
P(x,y)
A= (−5,2)
B=(3;−1)
AP =
√(x+5)2+(y−2)
BP =
√(x−3)2 + (y+1)2
ponieważ AP,BP>0
równania AP=BP i AP
2=BP
2 są równoważne
(x+5)
2+(y−2)
2 = (x−3)
2+(y+1)
2
x
2+10x+25+y
2−4y+4 = x
2−6x+9+y
2+2y+1
−6y = −16x−19
16x − 6y + 19 = 0 (równanie ogólne)
| | 8 | | 19 | |
y = |
| x + |
| (równanie kierunkowe) |
| | 3 | | 6 | |
19 wrz 16:30
pigor: ...
Napisz równianie symetralnej odcinku AB jeżeli współrzędne A= (−5,2), B=(3−1)
no to jeszcze jeden sposób, może jednak kogoś zainteresuje (na studiach jak znalazł) :
środek AB :
S=(
12(−5+3),
12(2−1))=
(−1, 12) i wektor
AB
→=[3+5,−1−2]=
[8,−3] − kierunkowy prostej AB i zarazem normalny
szukanej symetralnej (prostopadły do niej) w postaci ogólnej
Ax+By+C=0,
gdzie
A=8 i
B=−3, czyli
8x−3y+C=0 i 8*(−1)−3*
12+C=0 ⇒ C=8+
32=
192 i 8x−3y+
192=0 /*2 ⇔
16x−6y+19=0 − szukane
równanie symetralnej w postaci ogólnej . ...
19 wrz 17:03
Marek: czemu na rysunku jest na + linia ? nie powinno być na −


i ten "środek" nie powinien być jeszcze skrócony?
23 wrz 19:17
Marek: znaczy czy rysunek ogólnie jest dobrze zrobiony i tyle xd
23 wrz 19:25