funkcje
wyjadacz: Liczby x1= 3 i x2=− 1 są miejscami zerowymi funkcji f (x) ax2 +bx +c
a) Oblicz współczynniki a, b, c, jeśli wiesz, że punkt A = (2, 5) należy do wykresu funkcji f
.
b) Dla a = 1, b =− 2, c =− 3 narysuj wykres funkcji f dla x ∊ <−1,4) i podaj zbiór wartości
tej funkcji.
18 wrz 20:13
krystek: a) korzystaj z postaci iloczynowe y=a(x−x1)(x−x2)
18 wrz 20:15
wyjadacz: niezbyt rozumiem ;<
18 wrz 20:18
krystek: Czego nie rozumiesz masz dane x1 i x2 , podstaw ,zapisz co otrzymasz
18 wrz 20:20
wyjadacz: ahaa ok ok
18 wrz 20:21
wyjadacz: no to 0 = a(x−3)(x+1)...ale nie mam pojęcia co dalej
18 wrz 20:23
krystek: y=a(x−3)(x+1) podstaw wsp A i wylicz a
18 wrz 20:27
wyjadacz: nooo, a= − 5/3
18 wrz 20:29
wyjadacz: i teraz też skorzystać z x1 i x2 i układem równań obliczyć b i c ?
18 wrz 20:32
krystek: ok
18 wrz 20:32
krystek: Wymnożyć i masz y=ax2+bx+c
18 wrz 20:33
wyjadacz: f(3) = 9* (−5/3) + 3b +c = 0
f(−1)= −5/3 −b +c = 0
−45/3 +3b+c =0
−5/3 − b+c=0 |*(−1)
−45/3 +3b +c = 0
+ 5/3 +b −c =0
4b = 40/3
b=10/3 ⇒ c= 15/3
18 wrz 20:39
wyjadacz: git ?
18 wrz 20:40
18 wrz 20:41
wyjadacz: o co ci chodzi ?
18 wrz 20:44
wyjadacz: źle to zrobiłem ?
18 wrz 20:44
wyjadacz: Mógłbyś dokończyć to zadanie ?
Wtedy bym sobie do wszystkiego doszedł i wiedział jak rozwiązać podobne, a tak małymi kroczkami
to raczej mało efektowne jest ;<
18 wrz 20:50