matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy ;(
Kasiulkaaa:
Oblicz polę powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, jeżeli krawędź podstawy ma długość 10 dm, a wysokość ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60
o
. Pomocy
18 wrz 20:04
dero2005:
a = 10 dm α = 60
o
h
p
= U{a
√
3
{2} = 5
√
3
dm
H
= tgα = tg60
o
=
√
3
1
3
h
p
H = 5 dm
10
√
3
h
s
=
√
H
2
+ (
1
3
h
p
)
2
=
dm
3
a
2
√
3
P
p
=
= 25
√
3
dm
2
4
3
P
b
=
a*h
s
= 100
√
3
dm
2
2
P
c
= P
p
+ P
b
= 125
√
3
P
p
*H
125
V =
=
√
3
dm
3
3
3
18 wrz 20:32