wartość funkcji
adaś:
Podaj zbiór wartości funkcji
w odpowiedziach mam że R/{3}
Dlaczego to trzy wykluczamy ze zbioru liczb rzeczywistych?
18 wrz 19:56
Krzysiek: bo w zadaniu chodzi o zbiór wartości a nie dziedzinę, a wartość 3 ta funkcja nie
osiągnie(narysuj wykres tej funkcji)
18 wrz 20:01
krystek: | | 1 | |
Nakreśl hiperbolę y= |
| i przesuń o wektor[5,3] |
| | x | |
18 wrz 20:02
adaś:
przerabiam to właśnie od kilku godzin ale nie wiem jak zbiór wartości może być R/{3}
skoro nasz wykres który przesuneliśmy nie znajduje się w liczbach ujemnych.
Mógłby mi ktoś rozjaśnić, może rysunkiem na tym przykładzie baardzo ale to bardzo proszę
18 wrz 20:08
krystek: Wstaw y=3 i oblicz x
18 wrz 20:09
18 wrz 20:22
adaś:
chyba rozumiem, dlatego wyrzuciliśmy trójkę ze zbioru wartości ponieważ nie może ona należeć do
y nie może być równa zeru ,dobrze rozumiem?
18 wrz 20:28
Piotr:

teraz widzisz ?
18 wrz 20:32
adaś:
tak teraz widzę dlaczego R , lecz mam pytanie do tej trójki którą wyrzuciliśmy ze zbioru
wartość
wyrzuciliśmy ją dlatego bo gdyby należała to by była równa zeru , a ten punkt nie należy do
wykresu osi y
18 wrz 20:36
adaś: dobrze myślę , jak moglibyście mi to wytłumaczyć?
18 wrz 20:37
18 wrz 20:39
adaś:
krystek ale mi chodzi o tą trójkę, mógłby mi ktoś to przedstawić ?
18 wrz 20:57
,: to jest hiperbola
jak wiadomo normalna hiperbola nie ma w zbiorze wartości 0
ta hiperbola to przesunięcie "zwykłej" o wektor [5,3]
może w ten sposób sobie to wyobrazisz ..
18 wrz 21:02
adaś: to skąd ta trójka tzn. po przesunięciu zapis zbioru wartości to R\{3}, skoro to zwykłe
przesunięcie to zbiór powinien pozostać ten sam ,prawda?
18 wrz 21:06
Mila:

Masz dwie asymptoty
Dla x=5 nie możesz obliczyć wartości, D=R\{5}
Dla y=3 nie możesz podać żadnego argumentu, bo wykres nie przechodzi przez żaden punkt (x,3)
gdzie x∊R\{5}
18 wrz 21:16
adaś: czyli dobrze rozumowałem o 20:28, ale za rysunek co mi to rozjaśniło bardziej i za pomoc na
prawdę dziękuje !
18 wrz 21:28
adaś: czy ta funkcja jest rosnąca czy malejąca?
19 wrz 16:23
19 wrz 16:37
adaś: przecież jest malejąca,to dlaczego mam w odpowiedziach że jest rosnąca w przedziałach
(−∞;5),(5;∞)
19 wrz 16:42
asdf: Zbiór wartości funkcji to:
R / {3}
Dziedzina funkcji to:
R / {5}
19 wrz 16:43
Basia: szklanka jak Ty naprawdę masz na imię ? Miłosz czy Adaś ? Czy jeszcze inaczej ?
19 wrz 16:48
adaś: nie jestem szklanką
19 wrz 17:16
adaś: tzn .nie jestem w rzeczywistości szklanką, jestem człowiekiem
19 wrz 17:24