take tam
UTO: Udowodnij, jeśli
| ⎧ | a+b+c<0 | |
| ⎨ | ab+bc+ac>0 | ⇒ a,b,c<0
|
| ⎩ | abc<0 | |
Wskazówka W(x)=(x−a)(x−b)(x−c)
No, więc tak wiem ze trzeba to powymnazac i wtedy dostane wzory wieta ale co dalej?
18 wrz 19:52
b.: ze wzorów Viete'a i założenia dostaniesz informacje o współczynnikach tego wielomianu
napisz, co się dostaje
potem musisz wywnioskować, że wszystkie pierwiastki są ujemne
18 wrz 19:54
Saizou : twierdzenia podawane są w formie Jeśli coś to coś
więc co jest w twoim zadani po "to"
18 wrz 19:55
UTO: a,b,c<0 implikacja jest
18 wrz 19:56
UTO: przedstawilem sobie ten wielomian w postaci x3+px2+qx+r
z tego wynika ze p=−(a+b+c) q=ab+bc+ac r=−abc czyli p>0 q>0 i r>0 co jeszcze moge z tego
wywnioskowac?
18 wrz 20:01
Saizou : przepraszam nie zauważyłem
18 wrz 20:03
UTO: halo?
18 wrz 20:12
Vax: Masz W(x) = x3+px2+qx+r, gdzie p,q,r > 0, więc nie może to mieć nieujemnych miejsc zerowych,
gdyż dla dowolnego nieujemnego x, W(x) jako suma dodatnich składników jest dodatnie..
18 wrz 20:21
UTO: Dobra, doszedłem do tego, rozpiszę to:
x3+px2+qx+r dla x≥0 przyjmuje tylko i wyłącznie wartości dodatnie z tego wynika, że
pierwiastki muszą być ujemne, teraz mniej słów:
Dla x≥0, W(x)>0 ⇒a,b,c<0
18 wrz 21:09