.
ttm: Rozwiąż równanie:
x2+lxl−12=0
18 wrz 19:48
krystek: dla x≥0 masz x2+x−12=0
dlax<0 masz x2−x−12=0
18 wrz 19:49
Saizou : rozważ na przedziałach
x<0 oraz x≥0
18 wrz 19:49
ttm: Mam jeszcze jedno pytanie, po uwzględnieniu założeń wychodzi mi, że x1=−2 , x2=3
a w odpowiedziach mam x1=−3, x2=3, czy błąd jest po mojej stronie?
18 wrz 20:05
krystek: Musisz uwzględnić założenie!
18 wrz 20:07
krystek: Zapisz sprawdzę
18 wrz 20:07
ttm: x<0
x2−x−12=0
Δ=25
x1=3 ⇒ niezgodne
x2=−2
x≥0
x2+x−12=0
Δ=25
x1=−3 ⇒ niezgodne
x2=2
18 wrz 20:16
krystek: Policz dobrzeΔ
18 wrz 20:18