prosze o pomoc
ona:
ona: Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach
xxx: Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach mx−4y+6=0 i
3x−y+n=0
a) sa równoległe
b) są prostopadłe
c) pokrywają się
d) przecinają sie
Prosze bardzo o pomoc!
18 wrz 19:39
Krzysiek: Masz podane rownania prostych w postaci ogolnej . Zgadzasz sie . jesli przeksztalcimy je do
postaci kierunkowej y=ax+b . to rownanie pierwszej prostej bedzie mialo postac y=mx/4+6/4
Zapiszmy to w takiej postaci y=(m/4)x+1,5. Wobec tego a=m/4 oraz b=1,5 Zgadzasz sie.
Natomiast rownanie drugiej prostej bedzie postaci y=3x+n czyli tutaj a=3oraz b=n.
Kiedy proste sa rownolegle . Kiedy maja takie same wspolczynniki przy x Druga prosta ma 3 to
ile musi byc m zeby podzielone przez 4 dalo 3 . napisz sobie . Kiedy proste sa prostopadle
Kiedy ich wspolczynnki przy x spelniaja warunek a1 *a2=−1 czyli u nas bedzie m/4 * 3 =−1
czyli nasze m/4 musi byc rowne −1/3 zeby razy 3 dalo −1. czyli m/4=−1/3 . Wylicz sobie ztego
ile wynosi m. W tych dwoch warunkach nie bierzemy pod uwage wyrazow wolnych czyli n i 1,5
Natomiast w c i d juz tak . Teraz c . Kiedy proste sie pokrywaja . Kiedy maja te same rownania
.
Mozemy to zapisac tak ze (m/4)x+1,5 =3x+n . To ile ma byc m zeby podzielone przez 4 dalo 3 .
Maz juz obliczone m to ile ma byc n zeby to rownanie bylo przwdziwe . Sama to juz sobie
napisz.
Teaz d . Kiedy proste sie przecinaja Kiedy ich rownania sa rozne . Tutaj m moze rownac sie 12
ale wtedy b nie moze rownac sie 1.5 Albo m jest rozne od 12 ale wtedy n moze byc rowne lub
rozne od 1.5 .Powinno byc dobrze
18 wrz 21:09