∫ dx / p{x} + 3 p3{x^2}
ja: | | dx | |
problem z całką ∫ |
| |
| | √x + 3 3√x2 | |
| | t2 | |
obliczyłem ją do momentu 6 ∫ |
| |
| | 1 + 3t | |
teraz chyba muszę podzielić wielomian, ale nie wiem jak
18 wrz 19:11
Krzysiek: 6t2 =2t(3t+1)−2t=2t(3t+1)−2/3(3t+1)+2/3
i rozbijasz na sumę 3 całek
18 wrz 19:13
ja: nie rozumiem jak do tego doszedłeś. Czy możesz wyjaśnić ?
18 wrz 20:17
Krzysiek: w liczniku masz 6t2
a potrzebujesz mieć x*(1+3t)
i żeby było 6t2 to x=2t
zatem: 2t(1+3t) =6t2 +2t
ale mamy teraz za dużo w liczniku o te '2t' wiec musimy odjąć itd.
18 wrz 20:19
Mila: możesz podzielić tak:
6t
2+2t
========
−2t
=============
18 wrz 22:30
ja: cos mi wynik nie pasuje teraz: mój wynik to
| | 2 | |
(6√x)2 − |
| 6√x + 2 ln | 3 6√x + 1 | + C, |
| | 3 | |
natomiast w rozwiązaniu podali wynik nieco inny :
| | 2 | | 2 | |
(6√x)2 − |
| 6√x + |
| ln | 3 6√x + 1 | + C |
| | 3 | | 9 | |
Czy wie ktoś co poszło nie tak ?
19 wrz 22:00
ja: ?
20 wrz 17:27
Mila: | | 2 | | 2 | | dt | |
∫(2t− |
| )dt+ |
| ∫ |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3t+1 | |
| | 2 | | 2 | | 3dt | |
=t2− |
| t+ |
| ∫ |
| = i wyjdzie zgodnie z odpowiedzią. |
| | 3 | | 3*3 | | 3t+1 | |
20 wrz 17:44