jeszcze prośba do 2 zadań z trygonometri...
kapucynka: 2. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego gdy cosα = 3/5
3. Podstawa trapezu wpisanego i okręg o promieniu 10 jest średnią tego okręgu kąt ostry trapezu
ma miarę 60 stopni. Oblicz pole i obwód tego trapezu
6 maj 16:15
Krzysiek: zadanie 2. cos
α+sin
α=1 masz wartosc cosinusa, dzieki rownaniu ktore podalem, jest to jedynka
trygonometryczna ktora musisz znac, mozesz latwo wyliczyc wartosc sinusa, znajac wartosci
| | sin | |
sinusa i cosinusa latwo wyliczysz tg, bo tg= |
| , cotangens to odwrotnosc tangensa, |
| | cos | |
powodzenia
6 maj 16:27
Krzysiek: wez przepisz zadanie 3 jeszcze raz i slowo w slowo tak jak stoi w ksiazce
6 maj 16:28
Krzysiek: ups, do zadania 2: "1" trygonometryczna ma postac cos2α+sin2α=1
6 maj 16:29
kapucynka: raz jeszcze zad. 3.
3. Podstawa trapezu wpisanego w okrąg o promieniu 10 jest średnicą tego okręgu. Kąt ostry
trapezu ma miarę 60 stopni. Oblicz pole i obwód tego trapezu .
6 maj 16:35
kapucynka: Dzięki
6 maj 16:35
Krzysiek:

Skoro w tresci masz ze kat ostry tapezu ma 60 stopni to bedzie to pewnie

rownoramienny trapez
6 maj 16:40
Krzysiek: policz sobie dlugosci ramion z twierdzenia cosinusow np
6 maj 16:41
Krzysiek: krotsza podstawa ma 10 najprawdopodobniej
6 maj 16:44