a
Bingos: Napisz równanie stycznej do okręgu x2 + y2 = 8, wiedząc że współczynnik kierunkowy stycznej
jest równy 0,75
18 wrz 18:57
krystek: I sposób y=0,75x+b→równanie stycznej podstawiasz do r−nia okręgu i liczysz z warunku Δ=0
18 wrz 19:40
Bingos: | | 5√2 | |
W odpowiedziach b wynosi |
| |
| | 2 | |
Jakiś błąd w obliczeniach, ale już zrozumiałem
18 wrz 19:56
krystek: Sprawdź poprawnośc obliczeń, ja nie przeliczam, chyba ,że umieścisz, sprawdzę
18 wrz 19:58
Bingos: Sprawdziłem obliczenia znazłem jeden błąd. Po naprawieniu wyszło mi
| 5√10 | |
| czy to jest równe wynikowi z odpowiedzi ? |
| 4 | |
18 wrz 20:03
18 wrz 20:06
Eta:
S(0,0) , r=2
√2
| | 3 | | 3 | |
k: y= |
| x+b k: |
| x−y+b=0 |
| | 4 | | 4 | |
Odległość S od prostej k: d=r= 2
√2
| | |b| | | 5 | | 5√2 | |
|
| = 2√2 ⇒ |b|= |
| *2√2 = |
| |
| | | | 4 | | 2 | |
są dwie takie proste styczne:
| | 3 | | 5√2 | | 3 | | 5√2 | |
k1= |
| x+ |
| i k2: y= |
| x − |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
18 wrz 20:20
18 wrz 21:21
Eta:
18 wrz 21:23
krystek: | | 3 | |
A niech poiczę :x2+( |
| x+b)2=8 |
| | 4 | |
| | 16 | | 25 | | 5√2 | |
i aby było 1 rozwiązanie Δ=0 ⇔− |
| b2−50=0⇔b2= |
| ⇔b1= |
| lub |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
18 wrz 21:48
Eta:
Ja wolę sposób z odległością

Pozdrawiam
krystek
18 wrz 21:54
krystek: Tak Eta , jest szybszy dlatego napisałam I sposób.

odwzajemniam..
Ale ciekawy przypadek "filozofa" mamy.
18 wrz 21:59
Eta:
Jakiego? bo nie kumam
18 wrz 22:01
Robert: noobie ze zd woli rób sam matmę a nie na necie błagasz i później w klasie cwaniaczysz że
zrobiłeś sam
18 wrz 22:02
krystek: Zmienił nick, nie chcę pisać, nerwowo reaguje.
18 wrz 22:02