Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach
Paula: Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach
xxx: Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach mx−4y+6=0 i
3x−y+n=0
a) sa równoległe
b) są prostopadłe
c) pokrywają się
d) przecinają sie
Prosze bardzo o pomoc!
18 wrz 18:03
18 wrz 18:09
Buuu:
Przejdę sobie na postać kierunkową:
y = 0,25mx + 1,5 i y = 3x − n
a) m = 12, n∊R\{−112}
b) m = −43, n∊R
c) m = 12, n = −1,5
d) m∊R\{12}, n∊R
18 wrz 18:13
Paula: A skad wqogule wam to wszystko wychodzi xd?
18 wrz 18:22
,: z warunków na równoległość i prostopadłość prostych
18 wrz 18:24
Buuu:
Postać kierunkowa prostej: y = ax +b
a) warunek równoległości a1 = a2 oraz b1 ≠ b2,
np. proste: y = 3x+5, y = 3x−2 są równoległe względem siebie,
b) warunek prostopadłości a1*a2 = 1, czyli a2 = −1a−1,
np. proste: y = 2x + 4, y = −0,5x − 7 są prostopadłe względem siebie,
c) proste pokrywają się gdy f1(x) = f2(x), czyli a1 = a2 i b1 = b2,
bez przykładu,
d) proste przecinają się, gdy a1 ≠ a2,
np. y = 12x − 9, y = 11x − 10 przecinają się ze sobą.
18 wrz 18:28
Paula: Ale ty robisz to inny mjakims sposobem
18 wrz 18:47