a
Natalia: prosze o pomoc.
(ax −6a + 1)
2 ile to bedzie ?
18 wrz 18:00
ICSP: (a−b+c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 − 2ab − 2bc + 2ac
proszę oto wzór

Bierz i korzystaj z niego dowoli.
18 wrz 18:02
Natalia: Ok dziękuje. Właśnie nie mogłam znaleść wzoru tego
18 wrz 18:03
Buuu:
a2x2 + −6a2x + ax −6a2x + 36a2 − 6a + ax − 6a + 1 = a2x2+ 2x(a − 6a2) +12a(3a−1) + 1.
Chyba. Bo dziś chory jestem i nie myślę.
18 wrz 18:05
Natalia: Cały przykład wygląda tak :
(x−2)
2 + (ax−6a+1)
2 = 3
Wyszło mi takie coś:
x
2 − 4x + 4 + a
2x
2 + 36a
2 + 1 − 12a + 2ax − 12a
2x − 3 = 0
Przyrównałam do zera bo musze obliczyć delte z tego. Tylko problem nie wiem jak. Na mój mózg za
dużo liczeń

Pomoże ktoś?
18 wrz 18:34
Natalia: i ktoś coś może ?
18 wrz 19:01
Święty: Jeśli dobrze rozwinęłaś to czas na uporządkowanie trójmianu.
(1+a2)x2+(2a−12a2−4)x+4+36a2+1−12a−3=0
18 wrz 19:12
Natalia: Chiałabym postać już przed samym liczeniem delty mieć uporządkowaną . I dodatkowa żeby była
delta obliczona chociaż watpie aby ktos sie odwazyl na takie cos
18 wrz 19:29
Święty: Też chciałbym wiele rzeczy

Jakie jest dokładne polecenie zadania?
18 wrz 19:32
Natalia: Napisz równania stycznych do okręgu x2 + y2 − 4x + 1 = 0 które poprowadzono z punktu A =
(6,1)
(x−2)2 + y2 = 3 y=ax + b podstawiam punkt A i mam y=ax −6a+1
(x−2)2 + (ax−6a+1)2 = 3
18 wrz 19:41
Bingos:
18 wrz 20:23
asdf: (1+a2)x
2+(2a−12a2−4)x+4+36a2+1−12a−3=0
z tego można już liczyć deltę, pomóc ?
18 wrz 20:28
Natalia: Zrobiłam już to zadanie innym sposobem nawet chyba prostszym bo nie musialam az tak duzo liczyc
18 wrz 21:03