zaokrąglanie liczb
Ola: witam mam 3 zadania ktore dotycza zaokrąglania.
zadanie 1 zaokrągllij podane kwoty go tysięcy złotych
− 3472zł
−26534,05zł
−107291,50zł
−499783
zadanie2 podane liczby zaokrąglij do setek, jednosci i do czesci dziesiętnych.
−3427,1
−74,012
−8250,17
−100,73
−48972,7
−239,66
zadanie 3 zaokrąglij do czesci setnych
−0,321
−12,798
−9,997
−2,(5)
−6,(23)
Bardzo prosze o pomoc. wszystkim ktorzy udzielą odpowiedzi serdecznie dziękuje.
18 wrz 17:54
dero2005:
3472 zł = 3000 zł zaokrąglone do tys
26534,05 zł = 27000 zł
107291,50 zł = 107000 zł
499783 zł = 500000 zł
liczba do setek do jedności do części dziesiętnych
3427,1 3400 3427 3427,1
74,012 100 74 74,0
8250,17 8300 8250 8250,2
100,73 100 101 100,7
48972,7 49000 48973 48972,7
239,66 200 240 239,7
do części setnych
0,321 0,32
12,798 12,80
9,997 10,00
2,(5) 2,56
6,(23) 6,23
18 wrz 19:24