Potęgi, porównywanie potęg
Paula : KTÓRA Z PODANYCH LICZB JEST WIĘKSZA? ILE RAZY?
a=1210 (do potęgi 10) b=245
18 wrz 17:49
ICSP: a = 144
5
b = 24
5 . Większa jest liczba a
| a | | 1445 | |
| = |
| = 65 − tyle razy |
| b | | 245 | |
18 wrz 17:52
18 wrz 17:53
Paula : dzięki, ale dlaczego 1 potęgę zamieniłeś, wiem, że jest dobrze, ale ja nie rozumiem
18 wrz 17:54
Vizer: Zakładam np. że:
a > b
12
10 > 24
5
12
10 > 12
5 * 2
5
12
5 > 2
5
12 > 5
Czyli a > b
Ile razy?
| a | | 1210 | | 125 | |
| = |
| = |
| = 65 |
| b | | 125 * 25 | | 25 | |
a = 6
5b
Czyli jest 6
5 razy większa.
18 wrz 17:54
Paula : Już rozumiem, dzięki wszystkim!
18 wrz 17:55