Udowodnij twierdzenie...
olenka: Korzystając z twierdzenia Bezout udowodnij twierdzenie:
Liczby a i b (gdzie a≠b) są pierwiastkami wielomianu W(x) wtedy i tylko wtedy, gdy wielomian
W(x) jest podzielny przez (x−a)(x−b).
18 wrz 17:33
olenka: pomózcie,prosze
18 wrz 18:09
18 wrz 18:18
,: ⇒
W(a)=0 istnieje p: W(x)=p(x)(x−a)
W(b)=0 W(b)=p(b)(b−a) a≠b, zatem p(b)=0, czyli b jest miejscem zerowym p, z Bezout
istnieje jakieś q takie, że p(x)=q(x)(x−b)
czyli
W(x)=q(x)(x−a)(x−b), czyli W(x) jest podzielny przez (x−a)(x−b)
w drugą stronę
jeśli W(x) jest podzielny przez (x−a)(x−b) to z twierdzenia Bezout istnieje p, takie że
W(x)=p(x)(x−a)(x−b)
W(a)=0
W(b)=0
cnd,
18 wrz 18:23
olenka: dziękuje
18 wrz 19:42