Pole trójkąta równobocznego i promień
Igor: Witam !
Zbliża się koniec roku i mam fatalne oceny z matematyki dostałem do domu zadanie i zupełnie go
nie ogarniam czy mógłby mi ktoś pomóc je rozwiązać ?
"Pole trójkąta równobocznego jest równe 96√3 cm2. Oblicz długość promienia okręgu opisanego
na tym trójkącie i długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt"
Proszę o pomoc
Dzięki
6 maj 16:08
Eta: Podpowiadam
6 maj 16:08
Eta:
wzór na pole trójkata równobocznego:
podstawiając wyliczysz "a"
więc a
2 = 4*96
to a=
√4*16*6 => a= 8
√6
R
op =
23*h
Δ
r
wp=
13h
Δ
wiesz ,że h
Δ=
a√32
podstaw za "a" i policz.......
6 maj 16:15
Igor: Dziękuję Bardzo
6 maj 17:58