matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego
Ewelina:
oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego
18 wrz 17:32
,:
x
2
=12
2
−10
2
=44 x=2
√
11
a− długość krawędzi podstawy (trójkąt równoboczny, bo ostrosłup prawidłowy) a=2x=4
√
11
1
y=
h
3
h − wysokość trójkąta w podstawie
a
√
3
h=
2
1
4
√
11
√
3
4
√
33
y=
*
=
3
2
6
16*33
4*33
44
y
2
=
=
=
36
9
3
H
2
=10
2
−y
2
= ...
a
2
√
3
P
P
=
4
1
V=
p
p
*H
3
18 wrz 18:06