Rozbicie wielomianu i wyznaczenie jego pierwiastków
Kajtek: Witam
Mam problem z rozbiciem tego wielomianu i podaniu jego pierwiastków:
2x6−8x4−2x2+8=0
Normalnie nie sprawia mi to problemu, jednak ten przykład jest dziwny, próbowałem wielu
sposobów.
18 wrz 17:28
ICSP: 2x6 − 2x2 − 8x4 + 8 = 0
x2(x4 − 1) − 4(x4 − 1) = 0
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1)(x2 + 1) = 0
x = 2 v x = −2 v x = 1 v x = −2
18 wrz 17:32
Vizer:
Łączymy:
2x6 − 8x4 − 2x2 + 8 = 0
2x2(x4 − 1) − 8(x4 − 1) = 0
(2x2 − 8)(x4 − 1) = 0
itd.
18 wrz 17:34
ICSP: Vizer nie lepiej podzielić na początku przez 2

Będą ładniejsze liczby
18 wrz 17:34
Kajtek: Zamiast rozbijać to tak jak ty: x2(x4 − 1) − 4(x{4} − 1) = 0 robiłem
x4(2x2−8)−(2x2−8)=0
Ale błahy błąd. Wielkie dzięki.
18 wrz 17:35
Vizer: Lepiej, ale tak zafascynowałem się kolorkami, że mi to umknęło
18 wrz 17:38
Vizer: Tak też dobrze
Kajtku
18 wrz 17:38
Kajtek: No, ale potem mi nie wychodzi jak robię w ten sposób.
18 wrz 17:41
ICSP: x
4(2x
2 − 8) − 1*(2x
2 − 8) = 0
(x
4−1)(2x
2 − 8) = 0
i jesteśmy w tym miejscu gdzie
Vizer skończył
18 wrz 17:42
Kajtek: No właśnie dochodziłem do tego momentu i dalej nie wiedziałem co zrobić.
18 wrz 17:47
ICSP: a wzorek na a2 − b2 to znasz ?
18 wrz 17:48