matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw liczbę a w postaci x y p{3}
G6:
Przedstaw liczbę a w postaci x+y
√
3
, gdzie x i y są liczbami wymiernymi
3
√
3
− 4
a=
1 + 2
√
3
6 maj 15:52
Eta:
Usuwamy niewymierność z mianownika:
(3
√
3
−4)(1 −2
√
3
)
a=
(1 +2
√
3
)(1 −2
√
3
)
3
√
3
−6*3 − 4 +8
√
3
a=
1 − 4*3
a=
11
√
3
−22
−11
a = 2−
√
3
6 maj 16:04
G6:
wielkie dzięki, już rozumiem
6 maj 16:11
Eta:
6 maj 16:16