prosze o pomoc
natalia: Katapulta zbudowana przez Archimedesa w III w p.n.e mogła miotać nawet kamienie o wadze 80kg.
Zależność wysokości y w m, na którą mógł wznieść się wystrzelony kamień, i odległością x w m
pokonaną przez ten kamień opisuje wzór y=−1180x2 +x Wobec tego:
A. największa odległość pokonana przez kamień to 90 m
B. największa wysokość, na którą wzleciał kamień wyrzucony przez tą katapultę, to 90m
C. największa wysokość, na którą wzleciał kamień wyrzucony przez tą katapultę, to 45 m
D. kamień był najwyżej, gdy pokonał drogę 45m
18 wrz 17:06
Buuu:
Δ = 1,
√Δ = 1
| | Δ | | 1 | |
q = − |
| = − |
| = 45 |
| | 4a | | −4180 | |
−
1180x
2 + x = 0
x(−
1180x + 1) = 0
x = 0 v −
1180x + 1 = 0
x = 0 v x = 180
q = wysokość max
p = odległość przy wysokości max
x = odległość
18 wrz 17:15