Zadania tekstowe, II kl. gim
kakomleoo: Witam mam dwa zadania do rozwiązania.
1. a) Za dwa różne podr. zapłacono 33zł. Ile kosztuje każdy podr. jeśli jeden jest o 20%
droższy od drugiego?
b) Za dwa różne podr. zapłacono 36zł. Ile kosztuje każdy podr. jeśli jeden jest o 20% tańszy od
drugiego.
2. a) Jeden bok trójkąta jest równy 10cm, a drugi 26cm. Ile cm długości może mieć trzeci bok
trójkąta?
b) Jeden bok trójkąta jest równy 8cm, a drugi 18cm. Ile cm długości może mieć trzeci bok
trójkąta?
6 maj 15:44
Qba: zad.1 a)
x+y=33
x=1,2y
1,2y+y=33
y=15
x=33−15=18
b analogicznie
zad.2 a)
trzeci bok musi byc wiekszy od sumy dwoch pozostalych
c>10+26
c>36
lub 26>10+c
16>c
czyli c>36 lub c<16
przyklad b tak samo
7 maj 13:42