Wielomiany
weronika: Proszę o pomoc

Rozwiąż równanie, rozkładając najpierw lewą strone na czynniki
12x
4 + 7x
3 + 7x − 12 = 0
18 wrz 16:45
ICSP: 12x4 − 12 + 7x3 + 7x = 0
12(x2 + 1)(x2 − 1) + 7x(x2 + 1) = 0
(x2 + 1)(12x2 + 7x − 12) = 0
dokończ.
18 wrz 16:49
weronika: czyli wyjdą pierwiastki −1 i 1/3 i 3/4 tak
18 wrz 16:57
ICSP: nie
18 wrz 16:58
weronika: ale to −1 i 1/3 to jeden jakby co
18 wrz 16:59
18 wrz 17:00
weronika: jak to czemu tak?
18 wrz 17:02
weronika: trzeba obliczyc delte z tego drugiego nawiasu tak? i miejsca zerowe
18 wrz 17:02
ICSP: bo nei wiem co oznacza zapis
−1 i 1/3 i 3/4 − mi to wygląda na trzy pierwiastki a przecież równanie stopnia Iv musi mieć
parzystą liczbę pierwiastków
18 wrz 17:04
ICSP: tak
18 wrz 17:04
weronika: to są 2 pierwiastki −113 i 34
18 wrz 17:05
weronika: aha juz wiem
18 wrz 17:06
weronika: bo −43 to to samo co −113
18 wrz 17:07
weronika: dzięki za pomoc
18 wrz 17:07