Pomoc
Bingos: Geometria analityczna .
Wyznacz drugi koniec średnicy AB okręgu wiedząc że A=(−2,4), a okrąg jest opisany równaniem
(x−3)
2 + (y−7)
2 = 34
Wczoraj mi ktoś pomógł może dzisiaj też
18 wrz 16:36
Skipper:
... okrąg ma środek S=(3, 7) ... i r=√34
18 wrz 16:57
Skipper:
I sposób:
IABI=

? ... do wzoru na długość odcinka
a zarazem współrzędne punktu B muszą spełniać równanie okręgu
II sposób
napisz równanie prostej przchodzącej przez A i S a potem poszukaj punktów jej przecięcia
z okręgiem
18 wrz 17:01
Bingos: Dobra proste
| | −2+x | | 4+y | |
( |
| , |
| ) = (3 , 7) |
| | 2 | | 2 | |
18 wrz 17:05
Bingos: no i teraz jużoblicze na lajcie x i y.
x,y − współrzędne punktu B
18 wrz 17:06
Skipper: ... no widzisz ... jak nie chcesz trudniejszych ... to znajdziesz łatwiejsze−
18 wrz 17:10
Bingos: A jakaś podpowiedź do takie czegoś. Nie wiem jak rozpocząć te zadanie .
Napisz równania stycznych do okręgu x2 + y2 − 4x +1 =0, które poprowadzono z punktu A=(6,1).
18 wrz 17:13
Skipper:
... było tu już setki podobnych−
18 wrz 17:20
Skipper:
... równanie okręgu przekształcisz do postaci (x−2)2+y2=3
zatem srodek S=(2, 0) i r=√3 ....choć to cyba zbędne
Pisz równanie pęku prostych przez punkt A ... a potem układ z równaniem okręgu
18 wrz 17:29
Bingos: o jezuuu jakie proste. Nie wiedzialem co zrobić z takim równaniem okręgu. Dopiero zaczynamy
dział i nigdy nie przekształcaliśmy na lekcji, wogóle nie wpadłem na taki pomysł, a to było
jednak takie proste
18 wrz 17:45