liczby rzeczywiste
Onaaa: wyznacz ostatnia cyfre liczby 2 do potegi 2010 + 4 do potegi 505
18 wrz 16:32
Saizou : 22010+4505=
22010+(22)505=
22010+22010=
22010(1+1)=
22010*2=
22011
i wywnioskuj sam/sama
18 wrz 16:35
ICSP: 22010 + 4505 = 22010 + 22010 = 22011
i teraz zastanów się jak się zachowują ostanie cyfry kolejnych potęg dwójki.
Odp 2
18 wrz 16:36
pigor: a 2
2*505 to ile
18 wrz 16:38
ICSP: fuck
18 wrz 16:39
Ajtek:
No właśnie, też mi coś nie pasowało.
18 wrz 16:40
Onaaa: w odp mam liczbę 8, ale nie rozumiem skąd ona się wzięła ..
18 wrz 16:53
pigor: .... 2
n kończy się (w rzędzie jedności ma) okresowo na cyfrę (2,
4,8,6),
a ponieważ 2010= 502*4+2 to 2
2010 kończy się na 4 ,
analogicznie
4
505=2
2*505= 2
1010 kończy się na 4, zatem suma danych liczb
22010+4505 = 2
2010+ 2
1010 ma ostatnią cyfrę 4+4 =
8 . ...
18 wrz 16:59
Lidzia: dziękuje bardzoo
18 wrz 17:15
Lidzia: wiecie może jeszcze jak zrobić to; WYZNACZ resztę z dzielnika liczby ;
a) 1071 do potęgi 2 przez 17 ?
18 wrz 17:19