prosze o pomoc
natalia: Równanie x3 + 3√4 −1 =0
A. nie ma pierwiastków rzeczywistych
B. ma jeden pierwiastek
C. ma dwa pierwiastki ujemne
D. ma jeden pierwiastek ujemny, a drugi dodatni
18 wrz 16:25
ICSP: B
18 wrz 16:25
natalia: x2 ,przepraszam
18 wrz 16:26
ICSP: x
2 +
3√4 − 1 =
18 wrz 16:26
natalia:
18 wrz 16:29
ICSP: A
18 wrz 16:30
natalia: a nie D?
18 wrz 16:35
natalia: a nie D?
18 wrz 16:35
ICSP: A bo 3√4 − 1 > 0
czyli mam równanie :
x2 + liczba dodatnia = 0
x2 = liczba ujemna i mam sprzeczność. Czyli równanie nie posiada rozwiązań.
18 wrz 16:37
asdf: x2 + 41/3 − 1 = 0
x2 = −41/3 + 1
41/3 > 1, więc liczba podniesiona do kwadratu musi być ujemna, odp: nie ma takiej liczby = A
18 wrz 16:38