planimetria
natalia: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Wykaż,że jego różnicą
jest dlugość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Proszę bardzo o pomoc
18 wrz 16:11
Skipper:
a a+r a+2r
z Pitagorasa a
2+4ar+4r
2=a
2+a
2+2ar+r
2
a
2−2ar−3r
2=0
Δ=4r
2+12r
2
√Δ=4r
| | 2r−4r | |
a1= |
| ... odrzucamy gdyż ciąg ma być rosnący
|
| | 2 | |
a
2=3r ... zatem r=1/3a
| | 4 | | 5 | |
Boki tego trójkąta to a, |
| a, |
| a
|
| | 3 | | 3 | |
Zatem obwód trójkąta to 4a
Promień trójkąta wpisanego oznaczmy R
| | 2P | | | | 2a2 | |
R= |
| gdzie P to pole trójkąta czyli P= |
| = |
|
|
| | obwód | | 2 | | 3 | |
.....r=R
18 wrz 16:49