osie symetrii
mirek: Odczytaj z ryskunku niezbędne dane i napisz równania prostych, które są osiami symetrii
przedstawionego na ryskunku odcinka AB.
Z rysunku odczytałem:
A=(3,2)
B=(−2,1)
6 maj 15:37
@Basia: Podpowiadam
6 maj 16:11
@Basia: Osią symetrii odcinka jest:
1. prosta, w której zawiera się odcinek czyli prosta AB
2. prosta prostopadła do pr.AB i przechodząca przez środek odcinka S
Napisz najpierw równanie prostej AB.
Potrafisz ?
6 maj 16:13
mirek: (y−2)(−2−3)−(1−3)(x−3)=0
−5y=−2x−16
y=25x+165
S=(3−22;2+12)
S=(12;32)
a1*a2=−1
25*a2=−1
a2=−52
i teraz jak ułożyć równanie na prostą?
6 maj 16:24
@Basia: Pomyliłeś się.
(y−2)(−2−3) = (1−2)*(x−3)
−5(y−2) = −1*(x−3)
5(y−2) = x−3
y−2 = 15xx − 35
y = 15x +75
a = 15
prosta prostopadła do pr.AB ma współczynnik kierunkowy
a1 = −1a
a1 = −5
k: y = −5x + b
S∊k czyli jego współrzedne spełniają to równanie
32 = −5*12 + b
32+52 = b
b = 2
k: y = −5x + 2
6 maj 16:42
mirek: A nie b=4 ?
6 maj 18:04