liczby
Bezem: Wyznacz wszystkie liczby całkowite m i n, spełniające warunek: m
2 − n
2 = 15.
Nie proszę o rozwiązanie, a o wytłumaczenie jak rozwiązać
18 wrz 15:31
Eta:
(m−n)(m+n) = 1*15 =15*1= −1*(−15)= (−15)*(−1)= 3*5=5*3= (−3)*(−5)= (−5)*(−3)
i teraz wybierz liczby całkowite m i n
1/ m−n=1
m+n=15
2/
itd .....
18 wrz 15:36
Vizer:
m2 − n2 = 15
(m − n)(m + n) = 15
I teraz wiemy, że m i n to liczby całkowite więc wypisz sobie jakie dwie liczby całkowite
przemnożone przez siebie dadzą 15, czyli wypisać należy różne kombinacje, spróbuj dalej.
18 wrz 15:36
Bezem: Dzięki, wygląda prosto.(jednak jestem głupi

)
18 wrz 15:37
Eta:
18 wrz 15:38
asdf:
m − n = 3
m + n = 5
18 wrz 15:39