Indukcja, liczby rzeczywiste
amuze: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba
7
n * 2
3n − 3
2n
jest podzielna przez 47.
Wyliczyłam ale to jest chyba źle

dla n=0
1−1=0 47/0
założenie
n=k
7
k * 2
3k − 3
2k 47/( 7
k * 2
3k − 3
2k )
Istnieje taka liczba a ∊ C dla ktorej wyrazenie
7
k * 2
3k − 3
2k = 47a
Teza dla n=k+1
7
k+1 * 2
3(k+1) − 3
2(k+1) = 47 b b∊C
DOWOD :
7
k+1 * 2
3(k+1) − 3
2(k+1) = 56 * 7
k * 2
3k − 3
2k * 9 = 56 *47a
bardzo prosze o wskazanie co ja tu źle zrobiłam i poprawienie
18 wrz 15:24
Patronus: Dowód:
7k+1 * 23(k+1) − 32(k+1) = 7k*7 * 23k*23 − 32k * 32 =
z założenia (7k*23k = 47a + 32k)
=7*8*(47a + 32k) − 32k*32 = 56*47a + 56*32k − 9*32k = 56*47a + 32k(56−9) =
= 56*47a + 32k*47 = 47(56a + 32k)
18 wrz 15:52
Patronus: i założenie:
Chyba warto by było pokazać że faktycznie istnieje takie k, które spełnia warunek.
Np dla k=2
72*26 − 34 = 49*64−81 = 3055 = 47*65
18 wrz 15:54
amuze: Patronus dzięki wielkie
18 wrz 15:57